Førstegangskøber

Førstegangskøber - Sådan gør du

førstegangskøber

Førstegangskøber – Mange førstegangskøbere står klar til at finde drømmeboligen. Men inden der kan sættes en underskrift på et skøde, er der en række ting man bør få tjek på som førstegangskøber. Blandt andet hvor meget man kan købe bolig for, og hvordan boligkøbet skal finansieres.

 

Huskeliste til førstegangskøber

  • Budget
  • Dit månedlige rådighedsbeløb
  • Seneste årsopgørelse
  • Sidste 3 måneders lønsedler

Hvad kan jeg købe bolig for?

Det allerførste skridt på vejen til at blive boligejer er at få et forkromet overblik over, hvad du kan købe bolig for. I din egen bank, eller via en bank på Mybankers skift bank tjeneste, kan du få et såkaldt lånebevis hvoraf det fremgår, lige præcis hvad du kan låne en bolig til ud fra en individuel kreditvurdering.

Når du får lavet dit lånebevis i dit pengeinstitut, er det en god idé at få overblik over dit rådighedsbeløb på månedsbasis. Det vil sige de penge, du har tilbage på din konto, når alle faste udgifter og regninger er blevet betalt. Det er en af de faktorer, pengeinstituttet kigger på, når de kreditvurderer dig som kunde. Herefter bør du lave et budget, så du såvel som banken får indblik i dine indtægter og udgifter. Husk også at medbringe en kopi af din seneste årsopgørelse samt tre måneders lønsedler. Så kan banken lettest muligt få et overblik over din økonomi.

 

Læs også artiklen “Hvor meget kan jeg låne til hus” her.

Førstegangskøber - Undersøg markedet

Undersøg markedet inden du går videre med et lånetilbud på bolig. Når du har en idé om lige præcis hvad, du kan købe bolig for, er det tid til at undersøge boligmarkedet. List dine krav i forhold til priser, beliggenhed og boligtyper på forhånd. Så er det nemmere at gå på boligjagt med et fastsat udgangspunkt i dine ønsker og behov.

Når du har fundet drømmeboligen, som er til at finansiere, er det en god idé at gøre sig nogle flere tanker. Hvor længe vil dig og en eventuel familie bebo ejendommen? Hvor meget vedligeholdelse kræver huset?

 

Gennemlæs de vigtige dokumenter

For at vide om det er et godt hus, du er ved at blive ejer af, er det vigtigt at gennemgå husets tilstandsrapport nøje. Det er en rapport, som er udarbejdet af en byggesagkyndig. Heraf fremgår boligens eventuelle fejl og mangler samt hvor graverende disse måtte være. Det er også her, at du finder el-installationsrapporten. Med disse to rapporter får du et indblik i, hvor vedligeholdelseskrævende huset eller lejligheden er; Skal disse ting ske indenfor de kommende år? Eller er her tale om alvorlige mangler, som skal udbedre snarest og dermed bliver til endnu en udgift ved dit førstegangskøb?

Få et afslag på boligens pris

Nu har du endelig fundet drømmeboligen, men derfor kan der stadig være penge at spare. Hvis der er mangler på huset, der kræver en udbedring, kan det være et godt udgangspunkt at forhandle med når du vil slå noget af boligens pris og dermed få et afslag. Det kunne fx være et afslag, der udgjorde prisen for at udligne eventuelle fejl og mangler ved huset.

 

Finansiering som førstegangskøber

Hvis du skal låne penge til din nye bolig hos et realkreditinstitut eller hos din bank, er der stor forskel på hvor du finder det billigste boliglån.

Det vil i langt de fleste tilfælde være en fordel for dig som kunde at indhente lånetilbud fra flere steder, da der er stor forskel på renteniveau og ÅOP fra bank til bank. Ved at indhente flere konkrete tilbud på dit boligkøb fra forskellige banker, kan du sikre dig en bedre rente og lavere gebyrer. Det er helt gratis at indhente tilbud fra bankerne. Dermed kan du forhåbentligvis få opfyldt drømmen om at blive førstegangskøber på den bedste og billigste måde.

Der er i øjeblikket hård konkurrence om at få nye kunder i banken. Det kommer forbrugeren til gode. Så hvis man er på udkig efter en ny bolig og har et ønske om at blive førstegangskøber, kan det være en rigtig god idé at spille nogle banker ud imod hinanden – så du kan få finansieret dit førstegangskøb så billigt som muligt.