1. Send et udbud afsted

Udfyld formularen på Mybanker.dk

2. Læn dig tilbage

Sammenlign bankernes priser og renter

3. Vælg din nye bank

8/10, der får tilbud, kan opnå besparelser ved at skifte bank

Betaler du for meget for dit realkreditlån?

Udgivet: 27. juli 2017

Hvis din ejendom er steget i værdi og pris, siden du optog dit realkredit lån, er der muligvis store besparelser at opnå ved at få vurderet boligen på ny og få omlagt lånet. Alene af den årsag, at du vil kunne få en lavere bidrags sats. For en bolig til 3.000.000, som er steget 40 %, kan du hurtigt spare 10.000 kroner om året.

I løbet af de sidste år er priserne for lejligheder og huse steget i flere områder, og dermed muliggør det et grundlag for større besparelser på bidragssatsernes på realkredit.

Hvad er bidragssatser?

Det er den sats, man betaler for at have et lån hos et pengeinstitut. Renten er det du betaler til investoren. En lavere tid på lånet giver også en lavere bidrags sats. Selve bidragssatsen fastsættes når lånet optages og gælder gennem løbetiden. Belåningsgraden falder dog i takt med, at boligen bliver mere værd i værdi, såfremt at du kan få den vurderet på ny.

Vi har lavet to tabeller, hvoraf det fremgår at et lån på 2,4 millioner udgør 80% af en boligværdi på 3 millioner. Stiger boligens værdi yderligere til fx. 4,2 millioner, udgør de 2,4 kroner kun 57% af boligens samlede værdi, og derfor er bidragssats i eksemplet i 2. tabel faldet ned til 1,03% – og det giver altså en samlet årlig besparelse på 9.000 kr. før skat.

Besparelserne kommer ikke automatisk – Det er kun hvis du omlægger dit lån, når du får vurderet din bolig, eller skifter realkreditinstitut at besparelsen er mulig.

Ellers fortsætter du med bidragssatsen som hidtil – uændret.

Kun ved større tillægslån til boligen og få gange ved omlægning af realkreditlån, foretager realkredit instituttet (oftest din bank) en ny beregning af bidragssatsen.

Så selvom boligpriserne stiger, får du altså ikke automatisk gavn af den højere værdi i form af en billigere bidrags sats automatisk. Dog falder bidragssatsen heller ikke, selvom boligens pris falder.

I disse tabeller kan du se, hvordan man som kunde i banken Nykredit kan spare 9.000 kr. på bidragssatsen om året, hvis du får en ny vurdering af din bolig. I eksemplet tager vi udgangspunkt i en lejlighed i København der for 6 år siden havde en pris på 3 millioner kroner. Lad os sige lejligheden i 2011 blev belånt med 80% og at den er steget med 40% i værdi siden dengang og at man nu står overfor en refinansiering af et afdragsfrit F3 lån hos sin bank, Nykredit.

1. Tabel

EjerlejlighedBeløb
Værdi3.000.000 kr.
Realkreditlån2.400.000 kr.
Belåning80%
Bidragssats1,40%
Omkostning33.600 kr.

2. Tabel

Ejerlejlighed 2017Beløb
Værdi4.200.000 kr.
Realkreditlån2.400.000 kr.
Belåning57%
Bidragssats1,03%
Omkostning24.600 kr.
Besparelse9.000 kr.

Inden du skal refinansiere om tre år, ville du i følge eksemplet kunne spare 27.000 kr. Jo højere værdi din bolig vurderes til, jo højere besparelse på bidragssatsen.

Overvej at indhente mere end et tilbud, hvis du vil have din bolig vurderet for at omlægge lån og opnå besparelser på bidragssatsen. Nogle af realkreditinstitutterne vil måske vurdere din lejlighed endnu højere, hvilket giver en endnu større besparelse. Prøv gerne vores bankskifte tjeneste som du kan læse mere om her.

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke til andre. Påkrævede felter er markeret med *

Kategorier