Boliglån for unge

boliglån for unge

Unge har også mulighed for køb af bolig

Som ung er det ikke altid nemt at slå sig ned og skabe sig et hjem, når man er flyttet hjemmefra. Hvert år bliver det nævnt i nyhederne, at der igen er mangel på boliger til de mange unge, der strømmer til storbyerne. Der er kamp om de få leje- og studieboliger, der er til rådighed, og også kollegieværelserne er der rift om. Boliglån for unge bliver i den forbindelse mere og mere efterspurgt.

Mange unge begynder derfor at overveje køb af lejlighed men hertil kan der opstå mange spørgsmål: Hvilken form for bolig, skal man investere i, hvor dyr en bolig kan man købe, hvor højt skal man vægte beliggenhed fremfor plads – og findes der overhovedet boligfor for unge? Men de unge har flere forskellige muligheder at vælge i mellem, som ikke alle er bevidste om. Prøv også vores boligberegner her.

Andelsboliger vs. ejerboliger

Når det kommer til køb af bolig, står valget for de unge ofte mellem andelsboliger og ejerboliger, og hver har sine fordele og ulemper.

 

Fordelene ved ejerboliger:

 • Ved ejerlejligheden er du rent juridisk ejeren. Dette betyder, at du ikke behøver indordne dig og forholde dig til foreningens mange regler. Du sikrer derfor muligheden for, at du altid kan fremleje boligen. Derudover er forældrekøb også er altid muligt.
 • Ved salg kan du selv bestemme pris og sælger.
 • Du kan låne op til 80% af din ejerboligs værdi som realkreditlån, modsat andelsboliger. Dette kan være en stor fordel, da realkreditlån er kendt for at have en langt lavere rente end traditionelle banklån.

 

Ulemperne ved ejerboliger:

 • Ved ejerboliger skal du betale ejendomsværdiskat af boligen.
 • Ofte er ejerboliger en del dyrere en andelsboliger.
 • Som ejerboligejer står du i højere grad selv for udgifter i forbindelse vedligeholdelse af ejendommen.

 

Fordelene ved andelsboliger:

 • Andelsboliger koster generelt mindre, hvilket betyder, at du skal låne færre penge.
 • Du slipper for at betale ejendomsværdiskat.
 • Hvis du eksempelvis forbedrer dit køkken eller badeværelse, er du som andelsbolighaver berettiget til at få godtgjort forbedringerne. Det kan betyde et tillæg i prisen på boligen.

 

Ulemperne ved andelsboliger:

 • Foreningens økonomi er ekstremt vigtig at have sat sig ind i, da du som andelshaver hæfter for foreningens gæld – dog er det ikke altid lige let at gennemskue en andelsforenings økonomi. Er foreningens økonomi ikke god, kan det have store konsekvenser for dig. Husk derfor at få hjælp til at undersøge økonomien før et køb.
 • Du har ikke mulighed for at få de billige realkreditlån ved køb af en andelsbolig. Derfor kan du risikere en højere rente, hvis du ikke formår at forhandle med din bank. Gode tips til at forhandle med banken om gode renter, finder du her.
 • Forældrekøb er meget populære, da det ofte er lettere for voksne at finansiere et køb af en bolig fremfor de unge. Men det er ikke alle andelsforeninger, der tillader forældrekøb. Dertil kommer det, at mange foreninger har specifikke regler, når det kommer til fremleje af boligen.

Sådan finansierer du din nye bolig som ung

Det er ikke alle, der ved, at boliglån for unge og studerende rent faktisk er en mulighed. Selvom unge ofte har et lavere rådighedsbeløb end voksne med fuldtidsarbejde, sætter det dog ikke en stopper for boligdrømmene. Der er flere forskellige måder at finansierer din bolig som ung.

Andelsboliglån

Et andelsboliglån kan være vejen frem for unge at købe sin drømmebolig. Det behøver bestemt ikke betyde, at du sidder i gæld til halsen, tværtimod. For det kan nemlig i mange tilfælde godt betale sig at købe sig en andelsbolig og hertil få sig et andelsboliglån.

Som lejer kan man nemlig risikere at bruge penge på huslejen måned efter måned, som du aldrig får igen. Sættes penge i stedet for i en andelsbolig, vil det i stedet kunne blive en investering. Et boliglån for unge finansierer derfor ikke kun, at du får tag over hovedet men også en investering.

 

Læs også her, hvordan du undgår stor gæld og en dårlig handel, når du køber dig en andelsbolig.

 

Kreditvurdering

Når du skal godkendes til et andelsboliglån i banken, skal du ligesom andre boligkøbere igennem en kreditvurdering. Her forsøger banken at få et overblik over din økonomi både før og efter lånet. Derudover udregnes dit fremtidige rådighedsbeløb for at se, om det er realistisk at leve for. Her gennemgås blandt andet dit rådighedsbeløb, som du kan få hjælp til at udregne her. Du kan også selv udregne dit rådighedsbeløb for at få en indsigt i din økonomiske situation, når du tager et lån.

At optage lån er aldrig helt risikofrit, og der vil stadig være udgifter i form af renter og flytteomkostninger. Kan du dog få økonomien til at hænge sammen (hvilket du kan finde ud af i samarbejde med en bankrådgiver), kan dét at investere i en bolig og få et boliglån for unge være en god måde at komme ind på boligmarkedet på. Dertil kommer det, at afdrager du på et andelsboliglån, får du skabt en friværdi. Dette kan sidestilles med en opsparing.

Boliglån

Det traditionelle boliglån er også en mulighed og bliver udbudt hos de større låneinstitutter i Danmark. Renten på boliglån for unge er dog meget forskellig alt efter, hvilken udbyder det drejer sig om samt den enkeltes udgifter, indkomst og allerede eksisterende lån. Dog ligger renten ofte på 5-7%, nogle gange endnu højere for unge, hvis rådighedsbeløb og råderum er mindre end voksne. Et traditionelt boliglån til unge kan derfor i mange tilfælde blive dyrt.

SU-lån

Unge under uddannelse har mulighed for at tage et SU-lån. Disse kan sjældent være nok til at betale alle udgifter ved køb af en bolig, men det kan eksempelvis være et godt supplement til finansieringen af en bolig.

Fordelen ved dette lån er, at renten er 4%, imens du som ung er under uddannelse. Efterfølgende falder den til en enkelt procent, så snart studiet er overstået.
Der er derudover ingen større gebyrer, bidrag eller administrationsudgiver. Du kan desuden vente op til to år, efter du har endt dit studie, med at tilbagebetale.

Dog er det vigtigt at huske på, at den fordelagtige rente på SU-lånet kan stige i låneperioden, idet rente følger den såkaldte diskonto, der er Nationalbankens styrende rente. Husk derfor at selvom det på nuværende tidspunkt ligner, at renten forbliver nogenlunde hvor den er, er det stadig vigtigt at have in mente, at dette kan ændre sig og påvirke lånerenten og den månedlige ydelse på SU-lånet.

Forældrekøb

Ved ejerlejligheder og nogle andelslejligheder er forældrekøb muligt. Her er det i stedet forældrene, der optager lånet og køber en bolig, som de udlejer til deres barn. Ofte ses det, at forældre kan tage lån i husets friværdi og investerer i fast ejendom, samtidigt med deres barn kan få tag over hovedet. Dog er det vigtigt at huske på, at ejendomsinvestering ikke nødvendigvis er en investering, der giver plus på kontoen i sidste ende. Det kan være et usikkert marked, og der kan komme nogle uforudsete drejninger, man ikke først havde regnet med.

Udforsk markedet og find det billigste lån

Der findes et hav af forskellige banker låntyper. Det kan derfor være en jungle at finde det bedste og billigste til netop en selv. Der kan dog være store besparelser at hente, hvis du bruger tid på at sammenligne låneudbydere og indhente tilbud. Dette kan gøres hurtigt og nemt  via Mybanker.dk’s Skift Bank tjeneste.

Dette værktøj gør det let og overskueligt for potentielle boligkøbere at finde frem til den billigste rente. Herved får man skabt de bedste vilkår for en selv fra start af.

Relevante blogindlæg

okt
02
rentefald på andelsboliglån

Rentefald på andelsboliglån – hvor meget kan du spare?

De seneste par år er renten på andelslån blevet mere fordelagtig for låntagerne. Der er sket et betydeligt rentefald på andelsboliglån – så meget at man i snit sparer 8.000…

Read More
sep
06
fordele og ulemper ved at skifte bank

Fordele og ulemper ved at skifte bank

Nogle har skiftet bank for at opnå en bedre rente eller måske for at få tilknyttet en bankrådgiver, som lytter mere til ens behov. Andre har haft den samme bank…

Read More
aug
17
forsød hverdagen ved at skifte bank

Forsød hverdagen ved at skifte bank

Det er ikke altid nemt at finde overskud til at klare hverdagens sure pligter i løbet af en travl uge. Udgifterne til at få hjælp udefra kan dog være for…

Read More