Hvad er afdragsfrihed?

hvad er afdragsfrihed

Måske undrer du dig over “hvad er afdragsfrihed?” Du kan få en aftale i banken, som giver dig lov til at undlade at betale afdrag på dit lån – dette kaldes afdragsfrihed. Herved betaler du mindre, end hvad du normalt betaler per termin.

Nogle tror, at et afdragsfrit lån betyder, at intet skal betales i forbindelse med lånet. Dette er dog ikke korrekt. Du skal stadig betale renter og diverse gebyrer på dit lån. Det gør dit lån dyrere i længden – bruger du den afdragsfrie periode på eksempelvis at afbetale på dyrere lån eller til gode investeringer, kan det dog have en positiv virkning. Et lån må dog højst have 10 år uden afdrag.

Afdragsfrihed bliver ofte brugt til at kunne betale forbedringer af boligen, pensionsopsparing eller ved eksempelvis forældrekøb. Løber man ind i en periode, hvor ens indkomst er lavere end sædvanligt, kan et afdragsfrit lån også være godt at have. Det kan være, man er blevet arbejdsløs eller er på SU.

 

Fordele og ulemper ved afdragsfrie lån

Der er både fordele og ulemper ved afdragsfrie lån, der er vigtige at være opmærksomme på, før man beslutter sig om at tage et afdragsfrit lån.

 

Fordele

  • En fordel ved et afdragsfrit lån er, at du har mulighed for at tilbagebetale andre lån, der er dyrere og derfor gode at få af vejen. Banklån er typisk dyrere end et realkreditlån, og det kan derfor nogle gange være en god idé at betale det dyre banklån af først. Nogle har
  • Afdragsfrie lån giver også en mulighed for dem, der har lyst til at investere i eksempelvis aktier, pensionsopsparing, obligationer eller noget fjerde.

Ulemper

  • Et afdragsfrit lån kan være risikofyldt. Optager du et afdragsfrit lån og ønsker senere hen at sælge, kan du ende med at sidde med en gæld i stedet for at have afdraget med et betydeligt beløb, hvis boligen er faldet i værdi. Det var det, der skete under finanskrisen, og som havde store konsekvenser for rigtig mange verden over. Her endte mange med at være teknisk insolvent, hvor man eksempelvis skylder 1.500.000 kroner i sin bolig, men hvor boligen kun er 1.300.000 kroner hver.
  • Løbetiden ændres ikke ved afdragsfrie lån, og lånet skal derfor stadig være betalt af til den aftalte tid. Når den afdragsfrie periode er slut, skal du derfor betale et endnu højere afdrag end før den afdragsfrie periode. Derfor er det vigtigt at vide, om man er sikker på, at ens indkomst kan klare et højere afdrag på længere sig. Er du ikke sikker på, at din økonomi bliver bedre efter afdragsfrie periode, ender du måske med at stå med et lån, du ikke har mulighed for at betale.

 

Forskel på afdragsfrie lån fra bank til bank

Der er forskel på dine vilkår, når det kommer til dit afdragsfrie lån, alt efter hvilket lån du optager samt i hvilket pengeinstitut. Det er derfor vigtigt at læse vilkårene i gennem for sit lån. At skifte bank eller generelt pengeinstitut kan i nogle tilfælde give dig muligheden for at forbedre dine vilkår i forhold til dit afdragsfrie lån.

Har du brug for et bredere overblik over pengeinstitutter, lån, renter mm., kan du eventuelt afprøve Mybankers Skift bank tjeneste.