Hvad står ÅOP for?

Hvad står ÅOP for

Hvad står ÅOP for?

ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent og er er relevant at kigge på, når du skal låne penge. Med ÅOP får du lånets samlede omkostninger i procent pr. år af det samlede beløb – inklusiv udgifter ved oprettelsen og i lånets løbetid.

 

ÅOP – en god hjælp til at finde rundt i rente-junglen

Dét at skulle finde det rette og billigste lån kan være svært – et lån kan umiddelbart virke billigt på grund af en lav rente, hvor løbende gebyrer, stiftelsesgebyrer på lånet samt diverse afgifter kan få den egentlige ÅOP til at stige. Nogle butikker reklamerer ligeledes med rentefrie lån, hvor eksempelvis høje stiftelsesomkostninger, gør lånets ÅOP højt. Derfor er lånets ÅOP vigtigt at kigge på.

Når du som låntager skal finde frem til det billigste lån, kan du derfor med god grund bruge ÅOP til at sammenligne. Herved undgår du at falde for billige lån med lave renter, hvor ”skjulte” gebyrer kan gøre det pågældende lån langt dyrere i sidste ende.

Både diverse låneudbydere samt banker er ved lov (kreditaftaleloven) forpligtet til at oplyse ÅOP klart og tydeligt sammen med de øvrige omkostninger, der måtte være. Dette sker dog ikke alle steder. Som låntager er det derfor vigtigt, at du selv er opmærksom på denne faktor og ikke kun sammenligner lån ud fra rente men også holder øje med lånets ÅOP.

 

Hvornår skal man bruge ÅOP?

ÅOP er altid fornuftigt at tage udgangspunkt i, når man vil have et godt overblik over, hvilket lån der er billigst i sidste ende. Det er dog især når det kommer til lån af mindre beløb, der løber over kort tid, at det er vigtigt at holde øje med, hvor store udgifterne reelt er. Det er nemlig netop disse lån, at stiftelsesgebyrer kan vægte tungt, hvor sådanne gebyrer som regel ikke har lige så stor betydning, når lånet er over længere tid og er på et større beløb.

 

Hvad inkluderer ÅOP helt konkret?

Udover at undre sig over “hvad står ÅOP for”, så kan det også være du undrer dig over, hvilke omkostninger ÅOP inkluderer.  ÅOP inkluderer samtlige omkostninger – både de såkaldte engangsomkostninger men også de løbende omkostninger – hvilket er med til at gøre ÅOP til en nem måde at sammenligne lån på. Alle omkostninger ved oprettelse og i lånets løbetid er omfattet af ÅOP.

Disse omkostninger er blandt andet:

Fast og variable tinglysningsafgift, ekspeditionsgebyr samt dokumentsgebyr (engangsomkostninger) men også de månedlige/ årlige kontogebyrer, renter og administrationsgebyrer (løbende omkostninger).

 

Sammenlign selv hurtigt og nemt dit lån

Skal du selv til at låne – eller ønsker at finde ud af, om du kan spare penge ved at skifte bank, hvor du har dit nuværende lån – så prøv Mybankers Skift bank-tjeneste. Her kan du få op til tre tilbud fra banker, så du sikrer dig det bedste og billigste lån.