Hvad er RKI?

Hvad er RKI?

RKI står for Ribers Kredit Information – også kaldt Ribers – og er et register over dårlige betalere. Banker og diverse andre virksomheder bruger RKI til at kreditvurderer deres kunder. Står du som kunde i RKI, kan du stadig låne penge, købe hus, bil mm., det kræver dog ofte kontant betaling, så virksomhederne sikrer sig, at de modtager deres penge.

At folk bliver registreret som dårligere betalere i et register kan være positivt, da det hjælper dem med ikke at gældsætte sig yderligere grundet, at det nu er sværere at låne penge. Herved er det nemmere at komme ud af den onde gældscirkel og blive gældfri.

RKI og det andet store register Debitor Registret udgør Danmarks to største registre over dårlige betalere.

 

Hvad er RKI

 

Hvordan havner jeg i RKI?

Udover ‘hvad er RKI’ er et andet relevant spørgsmål, hvordan du egentlig havner i RKI. Hvis du har et udstående med eksempelvis din bank, din udlejer eller et bilfirma, risikerer du at ende i RKI.

Det kan eksempelvis være, hvis du ikke har betalt dine regninger. Der er dog visse regler, der gælder, før du kan blive skrevet op i RKI som blandt andet, hvor mange rykkere du helt præcist skal have modtaget og hvordan du har modtaget dem.

Du skal have modtaget 3 skriftlige rykkere, før en given virksomhed må melde dig til RKI. Dog må de to første rykkere ikke melde noget om RKI, hvor den tredje skal advare om en indberetning til RKI, før banken eller virksomheden rent faktisk må melde dig. Derudover skal rykkerne sendes med mindst 10 dages mellemrum.

Skulle du blive registreret i RKI, er der typisk tale om større gældsposter og ikke mindre gæld i og med, at kreditor er klar over, at det er endnu sværere for skyldneren at tilbagebetale, når de først er registreret i RKI.

Unge under 18 år må desuden ikke meldes til RKI.

 

Hvordan undgår jeg RKI? Få styr på økonomien med den rette bank

For at undgå at havne i RKI, er det vigtigt, at du betaler dine regninger og udgifter. Derudover er det vigtigt at have styr på sit budget og rådighedsbeløb for at sikre, at alle faste udgifter bliver betalt, og at man ikke bruger for mange penge på sjov og spas.

Derudover kan du spare penge på visse poster som eksempelvis dit madbudget eller dit bankengagement. Ekstremt mange dansker kan spare mange penge ved at skifte til en billigere bank. Hele 8/10 brugere, der får tilbud via Mybankers Skift bank-tjeneste, kan spare penge.

Tjek selv, om du kan opnå besparelser ved at skifte bank her.

 

Konsekvenser ved RKI-registrering

Der er flere konsekvenser ved at havne i RKI registret. Du kan eksempelvis ikke skaffe dig et kreditkort, det er langt sværere at låne penge online samt abonnere på diverse ting. Det kan også være svært at købe ting på afbetaling. Mange udbydere har nemlig ikke lyst til at låne dig penge.

Det er dog vigtigt at huske på forskellen mellem RKI og fogedretten. RKI opsøger dig ikke på din adresse og indhenter ting ad værdi, fordi du ikke har betalt regningerne. Dette er i stedet fogedrettens ansvar.

Hvis du ender i RKI, kan du sagtens have en normal hverdag – dog bliver nogle situationer en smule mere besværlige.

 

Er jeg i RKI?

Hvis du bliver registreret som en dårlig betaler, vil du blive oplyst af dette af enten RKI eller Debitor Registret – eller begge, hvis du bliver registreret begge steder, hvilket rent faktisk er muligt.

Registreret i RKI? Tjek det her.
Registreret i Debitors Registret? Tjek det her.

 

Hvordan kommer jeg ud af RKI?

Er du endt i RKI, betyder det ikke nødvendigvis, at du sidder fast her for evigt. Betaler du din gæld inden for 5 år, kan du kontakte din kreditor (virksomheden, der har skrevet dig op) og bede denne, om at slette dig fra RKI.

Efter 5 år bliver du automatisk slettet fra RKI. Dette betyder dog ikke, at din gæld bliver slettet.

Bliver du informereret om, at du vil blive registreret i RKI men er uenig i, at du skylder penge, kan du gøre indsigelse. Hvis du ligeledes er uenig i beløbets størrelse, kan du også kontakte RKI. Det er domstolen, der skal afgøre, hvem der har ret, hvis debitor (skyldneren) og kreditor ikke kan blive enige og finde en løsning.