Hvad koster det at låne en million til andelsbolig?

Hvad koster det at låne en million til andelsbolig

Køb af andelsbolig er blevet mere og mere populært, idet denne form for boliger har flere fordele. Blandt andet er det de lavere priser på andelsboliger i forhold til ejerboliger, der gør disse utrolig attraktive. Herved kan unge såvel som gamle købe en bolig, der er til at betale, da både salgsprisen er lavere samtidigt med, at der skal lånes færre penge. Men mere specifikt – hvad koster det at låne en million til andelsbolig?

Omkostninger og pris afhænger af din situation

Der er flere forskellige faktorer, der påvirker prisen på dit andelslån. Først og fremmest er der renten på andelsboliglånet, samt hvilken bank du vælger at låne hos. Dertil kommer din egen økonomiske situation, som også har indflydelse på dit endelige lån og udgifterne hertil. Der kan være forskel på, om du er studerende og leder efter et boliglån for unge, eller i stedet har et fuldtidsjob og en større opsparing.

Når du overvejer at købe en andelsbolig, er det i sidste ende vigtigt at få dig et overblik over sammenhængen mellem andelsboligen, du ønsker at bo i, og det liv, du gerne vil leve.

Billigere renter end tidligere

Et andelsboliglån tages, når en andelsbolig skal finansieres. Dette optages som et banklån. Der kræves første prioritetspant i andelsboligen. Denne sikkerhed betyder, at lån til andelsboliglån er billigere end forbrugslån. Traditionelt er lån til andelsboliger dog dyrere end til ejerboliger. Dette skyldes, at der ikke kan optages gæld hos et realkreditinstitut, som ved ejerboliger, hvor du kan låne op til 80% af din ejerboligs værdi som realkreditlån (og sådanne lån er typisk billigere end traditionelle banklån). I stedet skal pengene lånes i banken, hvor renten typisk er højere.

 

Fald i rente på andelslån

Heldigvis er der sket et fald i rente de seneste par år. Det betyder, at omkostningerne i højere grad minder om et realkreditlån. Aftaler omkring dit lån og rente afhænger dog af flere ting; Hvordan din private, økonomiske situation er, hvor meget du skal låne, samt hvor god du er til at forhandle med banken om en god rente.

For at få en god og fordelagtig rente vurderer banken din økonomi. Vurderes denne til solid samtidigt med at dit engagement i banken er af en vis størrelse, kan en god rente opnås. Du kan her læse, hvordan du får en bedre rente i banken.

Bankernes måder at lave lån til andelsboliger

Der er flere forskellige måder, hvorpå ens bank laver lånet til andelsboliger. Det kan i sidste ende komme til at koste dig penge, hvis du ikke er opmærksom på dette.

Nogle banker deler eksempelvis lånet op i to (eller tre). De første 80% af lånet får du til en billig rente, hvor der er en højere rente på de sidste 20%. Denne form for deling kan være fordelagtig, hvis du rent faktisk kun har brug for at låne 80% af andelens værdi, og selv kan lægge de resterende 20% udenom banken. Andre banker tilbyder i stedet lån på 100% af andelens værdi og 95% af andelens købssum.

Det kan derfor være smart at undersøge dette, inden du tager et lån, da der kan være penge at spare herved.

Hvad koster det at låne en million til andelsbolig?

Når du går ud på boligmarkedet og leder efter den perfekte andelsbolig, kan det være, du regner dig frem til, at du skal låne en million kroner. Men hvad koster det at låne en million til andelsbolig?

 

Et konkret eksempel på, hvad det koster at låne en million til andelsbolig ser du nedenfor:

 

Er værdien af andelsboligen 1.200.000 kr., hvor du selv bidrager med en opsparing på 200.000 kr., skal du alt i alt låne 1.000.000 kr. Hertil kommer en løbetid på lånet på 30 år, og at lånet optages som et almindeligt andelsboliglån med afvikling. Her er et konkret eksempel på et andelsboliglån:

Med en årlig variabel rente på 3,4%-7,5%, skal du betale 4.419 kr. – 6.820 kr. om måneden. De årlige omkostninger (ÅOP) er 3,5%-7%. Alt i alt betyder det, at der skal tilbagebetales 1.590.817-2.455.316 kr. til banken i løbet af 30 år, når du låner en million til andelsbolig fra dette eksempel.

Vil du selv sammenligne priser på forskellige lån, kan du prøve Skift Banks online tjeneste og finde ud af, hvilken rente du kan forvente på et eventuelt lån.

Relevante blogindlæg

dec
21
Er din andel dyr eller billig

Er din andel dyr eller billig?

Nogle undrer sig over, at to ens andelslejligheder i forskellige foreninger kan have vidt forskellige priser. Årsagen til prisforskellen kan være relevant at vide for danskere, der overvejer at købe…

Read More
jul
20
lånegrænse

Sværere at få råd til drømmeboligen grundet lånegrænse

Den indførte lånegrænse, hvor man maksimalt kan låne fire gange husstandsindkomsten, gør det svært for mange danskere at få råd til drømmeboligen. Dette på trods af at de har råd…

Read More
maj
02
Betaler du for meget for dine lån

Betaler du for meget for dine lån?

Betaler du for meget for dine lån? Der er mange forskellige faktorer, der er vigtige at holde styr på, når det kommer til at sammenligne og finde frem til det…

Read More