Lån til sommerhus

I takt med sommervejret har ramt Danmark, er der mange, der drømmer om at sidde i et sommerhus for at nyde solskin og den friske luft. Er et lån til sommerhus noget, som du overvejer? Få hjælp til hvordan du finansierer dit drømmesommerhus, hvilke ting du skal have in mente, før du låner til sommerhus, og hvordan du finder det billigste lån.

 

lån til sommerhus

Finansiering af sommerhus

Når du skal ud og købe et sommerhus, skal du blandt andet finde ud af, hvordan du finansierer sommerhuset. Op til 75% af sommerhusets værdi kan finansieres med et realkreditlån. Et krav fra myndighederne kræver desuden, at du lægger 5% i udbetaling. De resterende 20% skal finansieres på anden vis, hvilket eksempelvis kan være med egen opsparing, lån i sin helårsbolig eller et almindeligt banklån til bolig eller prioritetslån.

Du kan altså mere eller mindre selv sammensætte, hvordan du vælger at finansiere dit sommerhus, alt efter hvordan din økonomi er samt dine behov og ønsker.

 

Nemmere at låne til køb af sommerhus

Efter et lovforslag er blevet vedtaget d. 1. maj 2017, der gør det muligt at låne op til 75% af sommerhusets værdi med et realkreditlån, er det nu blevet billigere at låne til sommerhuse og fritidshuse. Før var det kun op til 60% af sommerhusets værdi, der kunne lånet med et realkreditlån. Det resterende beløb skulle betales via sin egen opsparing eller med et banklån, hvor renten typisk er højere.

Beregninger fra Realkredit Danmark viser, at en sommerhusejer, der har lånt en million kroner, sparer mellem 300-600 kroner efter skat hver måned ved at finansiere 75% af sommerhusets værdi i et realkreditinstitut.

Disse ændringer er med til at sætte gang i markedet, da folk uden den største opsparing nu også har råd til at kunne købe et sommerhus – men selvom der er gang i sommerhussalget, er der stadig rig mulighed for at finde det perfekte sommerhus til en ordentlig pris.

Afdragsfrit lån til sommerhuset

Et afdragsfrit lån kan være løsningen i perioder, hvor der er brug for luft i økonomien. Nogle bruger afdragsfrie lån i perioder, hvor afbetaling på dyr gæld i eksempelvis banken bliver prioriteret. Det kan også være, at pengene i stedet går til ekstra opsparing til pensionen, uddannelse eller noget fjerde. Dog bliver det anbefalet som en tommelfingerregel, at man afdrager på sit realkreditlån, hvis det overstiger 60% af boligens værdi.

 

Overvej dette inden du køber et sommerhus

Inden du går all-in og køber et sommerhus, er der nogle gode råd at have in mente, inden du springer ud i et boligkøb.

 

–          Overvej afstande

Et sommerhus er ikke din helårsbolig – alligevel skal du grundigt tænke over dens beliggenhed, så du sikrer dig, at du rent faktisk besøger sommerhuset og bruger det. Det kan derfor godt betale sig at tænke over, hvor langt den ligger fra din helårsbolig, hvor langt der er til indkøbsmuligheder, vand, naboer og andet, du vægter højt.

 

–        Overvej muligheder for nedslag i prisen

Måske falder du over drømmesommerhuset og ønsker at købe det til den fulde pris – men der kan være god grund til at lægge en dæmper på din begejstring og undersøge, om der er mulighed for at få et nedslag i salgsprisen. Hertil kan det være fornuftigt at finde ud af, hvor mange andre interesserede købere, der er i sommerhuset, hvordan den endelig salgspris har været på lignende huse i området samt hvor lang tid huset har været til salg.

 

–         Udregn de totale omkostninger

Før du falder pladask for et sommerhus/ fritidshus, er det klogt at udregne, hvor meget det i alt vil koste dig, så du sikrer, at du har råd til det med dit nuværende rådighedsbeløb. Udover salgsprisen skal du også medregne udgifter som ejerudgifter, ejendomsskat og forsikringer.
Du kan hertil også overveje, om et sommerhuskøb vil sænke dine rejseomkostninger, og om du ønsker at leje huset ud, når du ikke selv bruger det og dermed tjene penge på det i visse perioder.

 

–          Pris vs. beliggenhed

Det er ingen hemmelighed, at visse områder er mere populære og dermed dyrere at have sommerhus i end andre. Her vil du derfor også typisk kunne få mindre for dine penge. Når du skal ud og købe et sommerhus, skal du derfor overveje, hvor meget du vægter pris og beliggenhed. Hvor vigtigt er det for dig, at sommerhuset ligger i netop dét område? Eller er det vigtigere, at det er mange kvadratmeter og nyistandsat?

Hvad koster det at låne til sommerhus?

Det er meget forskelligt fra person til person, hvad de betaler for at låne til et sommerhus. Der er flere forskellige faktorer, der har indflydelse på dette. Det kommer blandt andet an på din økonomiske situation, og om lånet er afdragsfrit eller ej. For at få et klart overblik over, hvad det vil koste dig, kan du gratis få lånetilbud på sommerhus og se hvor dine muligheder er økonomisk.

 

Lån til forbedringer i sommerhuset

De nye lovændringer giver også sommerhusejer mulighed for at forbedre deres sommerhus. Måske er det et nyt køkken eller nye gulve, som huset trænger til?

Har du på nuværende tidspunkt et realkreditlån på 60%, har du nemlig nu 15% friværdi af sommerhusets værdi, da du nu kan låne op til 75% af sommerhusets værdi i et realkreditinstitut. Det giver sommerhusejer mulighed for at indfri deres drømme og forbedre deres sommerhus.

Billigste lån til sommerhus

Er du på jagt efter det billigste lån til sommerhus, skal du ikke nøjes med at acceptere det første og bedste tilbud, som du får fra banken. I stedet bliver du nødt til at undersøge markedet og forhøre dig om, hvor du kan få den laveste rente, så du ikke kommer til at betale for meget for dit lån. Der kan være stor forskel på, hvilken rente du får tilbudt.

Du bør derfor indhente flere tilbud for at sikre det billigste lån til sommerhuset. Mybanker er en gratis service, du kan bruge, hvis du nemt og uforpligtende ønsker at få konkrete tilbud tilsendt. Det kan være en nem og hurtig måde at finde det bedst mulige lån på, og du kan herved nemt beregne dit sommerhuskøb, når du har konkrete tilbud fra realkreditinstitutter og banker.

Relevante blogindlæg

jul
20
lånegrænse

Sværere at få råd til drømmeboligen grundet lånegrænse

Den indførte lånegrænse, hvor man maksimalt kan låne fire gange husstandsindkomsten, gør det svært for mange danskere at få råd til drømmeboligen. Dette på trods af at de har råd…

Read More
dec
14
historisk lav rente

Historisk lav rente: Laveste rente fås netop nu

En historisk lav rente er noget, danskerne har oplevet på det sidste. Det kan man sagtens forvente at det vil fortsætte længe endnu. Det skyldes, at den efterspørgsel på kapital…

Read More
okt
05
Dette realkreditlån skal du vælge

Dette realkreditlån skal du vælge

Har du et fastforrentet lån med en rente på 3% eller derover? Så kan du overveje, om det ikke ville være en god idé, at omlægge lånet ved termin 31.…

Read More