Lær at spare op – 5 gode tips!

lær at spare op

Lær at spare op. Dette er mange blevet fortalt – men hvorfor er det så vigtigt at have en opsparing? En opsparing kan være guld værd. Både når det kommer til at få drømmende opfyldt som et huskøb, men også hvis der pludselig skulle dukke uforudsete regninger op. Det er dog ikke lige nemt for alle at starte en opsparing op og komme ind i rytmen, hvor der bliver lagt penge til side hver måned. Så hvordan kommer man i gang?

 

Lær at spare op

Der er mange tidspunkter i livet, hvor det er rigtigt rart at have nogle penge opsparet. Det er både, når det drejer som om mindre køb som en ny cykel eller opvaskemaskine, hvor dét at have en opsparing kan medvirke til, at man ikke ender ud i dyrere kviklån. I sådanne tilfælde vil det nemlig være langt billigere selv at have opsparet pengene fremfor at låne.

Men det er også fornuftigt med en opsparing, når det drejer som om større køb som eksempelvis en bolig. Ved boligkøb låner langt de fleste i banken, så hvorfor er en opsparing nødvendig her, vil nogle måske undre sig over.

Der er kommet et krav i november 2015 om, at køber som udgangspunkt skal have 5% i udbetaling. Det er oftest ikke et beløb, man lige kan spare op på en måned eller to. Derfor er det godt at tænke langsigtet. Man skal få det til vane at sætte et specifikt beløb til side hver måned, så man har mulighed for at købe drømmeboligen på et tidspunkt.

Tænker man endnu mere langsigtet, er det ligeledes en god idé at spare ekstra op til sin pensionsopsparing. På denne måde bliver livet som pensionist ikke så begrænset.

 

Derfor skal du spare op

Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Nordea, forklarer: ”Buffer, bolig og frihed. Det er de tre hovedbegrundelser for, hvorfor man skal spare op. Hvis man for eksempel har en drøm om at købe en ejerbolig, er det en fordel at have en opsparing, da man selv skal kunne lægge fem procent af købesummen kontant. Samtidig er der et element af frihed i ikke at skulle tage dyre forbrugslån for at kunne betale mindre udgifter til tandlægebesøg eller lignende.”

Der er altså mange grunde til, at det er klogt at komme i gang med at spare op. Her får du derfor 5 tips til at starte op.

 

  1. Lav et realistisk budget

Mange har ikke et ordentligt overblik over, hvor mange penge de bruger hver eneste måned. Heller ikke hvad pengene bruges på, er noget alle har overblik over. Et økonomisk overblik er  dog essentielt for at få styr på ens indtægter og udgifter. Så kan du vurdere, hvor mange penge, du har mulighed for at lægge til side hver måned. Mange ender i nul hver måned og kan derfor tro, at der ikke er nogle penge at lægge til side. Det er dog ikke unormalt at blive overrasket over, hvordan man bruger sine penge, og der er derfor ofte mulighed for at skære ned på eksempelvis mad- eller forbrugskontoen og overføre disse penge til opsparingen i stedet.

Med et budget har du også mulighed for at få afsløret, hvor meget der skal spares op og hvor lang tid, det tager, for at få opfyldt ens drøm.

 

  1. Hold løbende øje med dit forbrug

Få overblik over de impulskøb, du gør dig, ved løbende at gennemgå dine kontoudtog og kvitteringer. Har du købt flere ting, du egentlig ikke har brug for? Det kan være godt at få øjenåbner og hjælpe en til at indse, hvor mange ’unødvendige’ ting, der bruges penge på. Disse penge kan i stedet bruges til en opsparing og gøre gavn på længere sigt.

 

  1. Start med at afbetale på de dyreste lån

At have gæld er ikke gratis. Og det kan blive rigtig dyrt, hvis man ikke betaler af på gælden. Det kan være fristende at starte på sin opsparing med det samme. Dog er det fornuftigt først at betale den dyre gæld af først.

”Hovedreglen er, at man skal betale den dyre gæld af, før man begynder at spare op. På den måde får man flere penge at spare op med,” siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea.

Dog skal man være opmærksom på den fine balance mellem gæld og opsparing i frie midler.

Christina Simonsen, der er rådgiver i Arbejdernes Landsbank, fortæller: ”Vi rådgiver vores kunder til at lægge æg i flere kurve. Hvis man kun sparer op i sin bolig ved at afdrage på sin boliggæld, så kan den opsparing pludselig forsvinde, hvis boligpriserne falder – ligesom vi så under finanskrisen. Derfor er det en god ide også at lægge æg i en anden kurv i form af ”fri opsparing” på en opsparingskonto.”

 

Husk: Kreditorerne kan gøre udlæg i diverse opsparinger

”En almindelig opsparing er åben for udlæg af alle kreditorer – for eksempel Skat. Det er dog ret sjældent, at jeg har oplevet det. Man kan få oprettet en kreditorbeskyttet konto, men kun til udbetalinger fra for eksempel forsikringer og arbejdsmarkedserstatninger. En pensionsopsparing er også altid kreditorbeskyttet i opsparingsperioden,” fortsætter Christina Simonsen.
Til gengæld kan kreditorerne ikke gøre udlæg i pensionsopsparinger. Og små opsparinger på under 3.000 kroner hører desuden typisk under det såkaldte trangsbeneficium i retsplejeloven (beskyttelse mod at der gøres udlæg i basale fornødenheder.)

 

  1. Opret en separat konto

Det kan være klogt at fastsætte, hvad man præcis sparer op til. Det kan være alt fra sin pension eller et huskøb til en ferie eller uforudsete udgifter. Når først dette er fastsat, kan en kontotype vælges, der passer til formålet. Dette er relevant, da man på nogle konti først kan få udbetalt sine penge efter to år.

Når det kommer til de såkaldte millionærkonti, kan man typisk tjene bedre med en helt almindelig konto med en god rente fremfor ved tilfældighedernes spil, der præger denne type opsparinger.

En separat konto fremfor at lade de opsparede penge stå på sine daglige forbrugskonto kan desuden være en god idé. Herved vil man typisk have lettere ved at lade være med at bruge af sin opsparing. På den måde bruges der kun de penge, man egentlig har til rådighed den givne måned. Står opsparingspengene på en normal konto, vil mange lettere blive fristet til at bruge beløbet alligevel.

 

  1. Undersøg rentemarkedet og få den højeste rente

Ikke alle er opmærksomme på det, men der er stor forskel på renter alt efter hvilket pengeinstitut, man vælger. Det er derfor ikke helt ligegyldigt i hvilken bank, du vælger at sætte dine penge. Nogle vil derfor kunne tjene langt bedre ved at skifte til en bank, der tilbyder højere rente på eksempelvis løn- og opsparingskonto. Ønsker du at få overblikket over, hvor du kan få mest ud af din opsparing, kan du nemt prøve Mybankers Skift bank tjeneste. Nemt og gratis kan du se markedets renter på opsparing (og diverse andre konti og lån).

 

Højrentekonti og indlånsrente

Derudover tilbyder mange pengeinstitutter højrentekonti, hvor man kan få en højere rente på en opsparingskonto mod en aftalt bindingsperiode på eksempelvis et eller to år.

Det kan altså bestemt godt betale sig at undersøge, hvor den bedste indlånsrente kan opnås.
”Man kan tjekke renterne på et site som MyBanker. Men lige nu giver markedet generelt ikke særligt høje renter på indlån. Hvis man vil have mere afkast, kan man i stedet vælge at investere pengene. Det kræver, at man har et større beløb og en længere tidshorisont. Det kræver selvfølgelig også, at man tør tage en risiko – ellers anbefaler vi det ikke i det nuværende marked. Man kan også vælge at lægge noget af opsparingen over på sin pension, hvor man har fordel af en lavere beskatning af sit afkast,” fortæller Christina Simonsen, rådgiver i Arbejdernes Landsbank.

Ønsker du økonomiske tips samt råd til, hvilke dele af din økonomi, du især bør tænke på lige nu, kan du prøve Penge- og Pensionspanelets beregningsværktøj her.

 

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke til andre. Påkrævede felter er markeret med *