Undgå at blive snydt af lave renter på billån

renter på billån

Rigtig mange bilforhandlere tilbyder lån til deres køber – og disse lån kan først virke utrolig attraktive grundet de lave renter på billån mod bankernes typiske højere renter. Her er det dog ekstremt vigtigt at være opmærksom på høje etableringsomkostninger  – ellers kan det blive en dyr affære og ende med at være en dårlig forretning for dig.

 

Den laveste rente kan være den dyreste løsning i sidste ende

Hvilket lån er i realiteten det bedste og billigste lån? Det er ikke altid lige let at gennemskue. Derfor har Mybanker undersøgt, hvordan omkostningerne på et lån fordeler sig på tre forskellige løbetider, når det drejer sig om en mindre bil, der koster 100.000 kr., alt efter hvilke renter på billån, du skal betale samt etableringssgebyret.

 

I dette eksempel lægger du selv 20.000 kr. i udbetaling. Derfor mangler du 80.000 kr. til at finansiere den sidste del af bilens beløb. Det resterende beløb kan enten lånes i banken eller hos en bilforhandler (Peugeot er her benyttet som eksempel):

 

Vi har undersøgt tre forskellige lånescenarier:  

 • Bilforhandler: 2,45 % i pålydende rente. Etableringsomkostninger på 18.250 kr.
 • Bank: 5,00 % i pålydende rente. Etableringsomkostninger på 4.650 kr.
 • Bank: 10,00 % i pålydende rente. Etableringsomkostninger på 4.650 kr.

Hvor lang tid skal du have bilen?

Undersøgelsen viser flere ting. Først og fremmest ses det tydeligt, at det er vigtigt at holde øje med både renten og etableringsomkostningerne – det kan i sidste ende have en stor betydning for dit eget rådighedsbeløb. Lave renter på billån kan hurtigt snyde mange til at tro, at det pågældende lån automatisk er billigere.

Derudover er det vigtigt for dig som låntager og køber at finde ud af, hvor længe du rent faktisk regner med at have lånet og bilen. Er det 2, 3 eller 4 år, du tror, at du beholder bilen? Eller regner du måske med at have bilen i længere tid?

Beholdes billånet i 8 år (dvs. hele løbetiden) er lånet med en rente på 5% det billigste. Dernæst kommer lånet hos bilforhandleren og sidst banklånet på 10% i rente.

Så meget kan du spare

Men hvor meget sparer du egentlig på at vælge det ’korrekte’ lån fra starten af? Og hvilket lån er billigst, hvis du forholder dig til antal år, du ønsker at have billånet?

 • 8 år sparer du over 8.000 kr. på det billigste banklån, og det er på trods af, at renten i banken er dobbelt så høj som lånet hos bilforhandleren.
 • Vælges i stedet en løbetid på 6 år, er omkostningerne til det dyre banklån og lånet hos bilforhandleren nogenlunde ens på trods af en rente, der er 4 gange så høj i banken, som hos forhandleren.
 • Med en løbetid på 4 år er omkostningerne til det billige banklån kun halvdelen af omkostningerne til forhandleren og selv det dyre banklån er markant billigere end forhandlerlånet på grund af etableringsomkostningerne på 18.250 kr. Jo kortere lånet bliver herfra, desto større forskel bliver der i omkostningerne mellem bank og forhandler, og banklånet vil i højere og højere grad kunne betale sig.

 

Tommelfingerregel

En god tommelfingerregel at huske er, at jo kortere en periode, du har bilen, jo dyrere bliver finansieringen hos bilforhandleren grundet de meget høje etableringssomkostninger. Dette ses i nedenstående illustrationer. En anden vigtig tommelfingerregel er at jo mindre lånebeløbet er, jo dyrere vil forhandlerlånet også være.
Drejer det sig om biler, der koster 250.000 kr. eller derover, kan forhandlerlånet godt være konkurrencedygtigt, da etableringsomkostningerne her udgør en meget mindre del af lånet.

kreditomkostninger efter skat
ÅOP efter skat

 

Forhandl dig til lave renter på billån

Hos bilforhandleren

 • Forhandl om etableringsomkostningerne.
 • Uanset om renten er høj eller lav, så bør du ikke acceptere et særligt højt gebyr til etablering.
 • Bed forhandleren om at dele gebyret op, så du herved kan se, hvad der tilfalder staten, og hvad der tilfalder bilforhandleren. Selvom Statens andel ikke er til forhandling, kan du i stedet fokusere på bilforhandlerens andel – denne andel bør nemlig kun udgøre nogle få tusinde kroner.

 

I banken

 • Forhandl om renten. Har du en sund økonomi, og betaler samtidigt dine regninger til tiden, er du en god kunde og bør ikke betale meget over 6 % i pålydende rente. I første halvår af 2017 er brugerne af Skift bank-tjenesten hos Mybanker i gennemsnit blevet tilbudt en billånsrente på 4,5%.
 • Undersøg markedet og dan dig et overblik. Herved har du nemmere ved at finde ud af, hvilket omkostningsniveau du kan forvente. Du kan sammenligne priserne på billån her.
 • Bankens etableringsomkostninger er også til forhandling.

Kan du spare penge på dit billån?

Har du allerede et billån men ønsker at finde ud af, om andre banker tilbyder en bedre renter og lavere gebyrer? Så brug Mybankers sammenligningsportal eller udfyld dine informationer og få gratis og uforpligtende sendt op til tre tilbud fra banker – måske er der mange penge at spare!

Relevante blogindlæg

okt
02
rentefald på andelsboliglån

Rentefald på andelsboliglån – hvor meget kan du spare?

De seneste par år er renten på andelslån blevet mere fordelagtig for låntagerne. Der er sket et betydeligt rentefald på andelsboliglån – så meget at man i snit sparer 8.000…

Read More
sep
06
fordele og ulemper ved at skifte bank

Fordele og ulemper ved at skifte bank

Nogle har skiftet bank for at opnå en bedre rente eller måske for at få tilknyttet en bankrådgiver, som lytter mere til ens behov. Andre har haft den samme bank…

Read More
aug
17
forsød hverdagen ved at skifte bank

Forsød hverdagen ved at skifte bank

Det er ikke altid nemt at finde overskud til at klare hverdagens sure pligter i løbet af en travl uge. Udgifterne til at få hjælp udefra kan dog være for…

Read More