Sådan får du som studerende råd til studieboligen

råd til studiebolig

Den 15. marts er der frist for de unge til at søge ind på deres drømmestudie, hvis de søger gennem kvote 2. Først til sommer får de håbefulde unge svar, om de er kommet ind eller ej. Men det er ikke kun, om man er blevet optaget på sit studie, der kan optage plads i de unges hoveder. Omkring studiestart sættes jagten også ind på et sted at bo for rigtig mange. Det betyder, at der er vil være kamp om kollegieværelserne og studieboligerne. At købe lejlighed kan være en alternativ løsning. Men hvordan kan som studerende få råd til studieboligen, når der også skal betales for lån? 

 

Hvert år kører nyhederne i medierne om mangel på boliger til studerende, der skal til at påbegynde videregående uddannelse i landets større studiebyer – især København og Århus.

Tusindvis af unge står på ventelister til kollegier og studieboliger. Det er dog langt fra alle, der er heldige og får tag over hovedet gennem disse lister. Samtidigt er der generelt boligmangel i de større byer. Det betyder blandt andet, at lejepriserne er kommet helt derop, hvor ikke alle kan følge med.

Der er dog stadig håb for de studerende, der ønsker en bolig inden studiestart.

 

Køb en andelsbolig

Skal du ud og leje et værelse eller en hel lejlighed, hvor både depositum og månedlig husleje skal betales, kan det til sidst løbe op i rigtig mange penge, der bliver kastet ud af vinduet. Har man derimod en opsparing eller mulighed for at låne gennem sine forældre, kan det give mening at investere i en andelsbolig.

”Mange andelsforeninger tillader ikke forældrekøb og derudover er der ikke de samme skattemæssige gevinster, som ved forældrekøb af ejerlejlighed. Har forældrene dog friværdi i deres egen ejerbolig kan der optages lån heri, som så kan ydes som et lån til køb af datterens eller sønnens andelsbolig”, siger Morten Westergaard, direktør i Mybanker.dk.

Så hvorfor købe en andelsbolig, når der er ovenstående ulemper?

Det kan være en god idé at købe en andelslejlighed (også som ung). Denne type bolig kan nemlig være nemmere at få råd til rent økonomisk, da priserne er lavere end for en ejerlejlighed. Derudover er flere banker blevet villige til at udstede andelsboliglån til studerende.

For at kunne få lov til at købe en andelsbolig, skal man godkendes i banken. Dette sker via en kreditvurdering som alle andre boligkøbere også skal igennem. Ved at låne og købe en andelslejlighed kommer der selvfølgelig en hvis risiko samt renter. Kan man dog få økonomien til at hænge sammen, kan det give god mening at investere i en lejlighed og herved komme ind på boligmarkedet. Har du samtidigt økonomisk overskud til at afdrage på dit andelsboliglån, får du skabt en friværdi i boligen, som du kan sidestille med en opsparing.

 

Brug SU-lånet til finansiering

For mange unge kan SU og et studiejob være nok indtægter til at kunne betale sit andelsboliglån. En anden måde at betale for sit andelslån på kan være ved at afdrage på andelsboliglånet med et SU-lån.

SU-lånet, der pt lyder på 3.116 kroner per måned, er faktisk et af de allerbilligste lånetilbud til studerende på en SU-berettiget uddannelse. Renten ligger på 4% om året, imens man studerer. Når man er færdiguddannet, skal du kun betale renten til diskontoen + 1%. Dette er en af de laveste satser i Danmark og ligger i dag på 0%. Det vil sige, at renten efter endt studie er 1%. Samtidigt skal du ikke betale for diverse gebyrer i forbindelse med oprettelse eller opkrævning af lånet.

På den måde kan du som studerende både få råd til tag over hovedet og mad på bordet.

”Afhængig af den rente du kan få i banken, kan et SU-lån være et meget konkurrencedygtigt supplement til at finansiere din andelsbolig. Dette skyldes især at renten falder til 1% efter endt uddannelse.”, fortæller Morten Westergaard.

 

Overvejelser ved SU-lån

Overvejer du at optage et SU-lån, er det dog vigtigt at overveje, hvad du vil bruge pengene til. Afdrager du på din gæld, sparer du herved op i din friværdi. Du har derfor gode muligheder for at betale lånet tilbage, når den dag kommer. Bruger du i stedet pengene på forbrug og ender med at være ledig efter endt uddannelse, kan det være langt sværere at betale lånet tilbage.

Dette er vigtigt at have i tankerne, da misligholdelsesraten er steget enormt de sidste par år. Op mod 9.000 unge har misligholdt deres SU-gæld, mens tallet i 2010 ’kun’ var 4.200 unge. Det viser tal, som Statens Administration har trukket til TV2.

At misligholde sin gæld er bestemt ikke gratis. Det er meget dyrt, da renten herved stiger til 8,05% (hvor den før var 1%). Derfor er det vigtigt at overveje sin økonomiske situation og ens rådighedsbeløb, før man optager SU-lån. Ellers kan den billige SU-lån blive en kostelig affære.

 

Brug ÅOP til at sammenligne lån med

Mange danskere går til deres lokale bank, når de ønsker at optage et lån. Men inden du haster ned i banken for at underskrive boliglånet, er det en god idé at sammenligne forskellige låneudbydere og deres priser, før du underskriver låneaftalen.

Det er ikke alle danskere, der ved, at der kan være ekstremt mange penge at spare ved at sammenligne banktilbud og finde frem til den billigste. Der kan være rigtig stor forskel på den tilbudte rente, alt efter hvilken bank man går til. Du kan blandt andet sammenligne bankernes priser på Mybanker.dk og indhente op til 3 konkrete banktilbud.

Når lån skal sammenlignes, gør du klogt i at sammenligne lånenes ÅOP (Årlige omkostninger i procent). Det giver et retvisende billede af lånets omkostninger i alt og er det bedste sammenligningsgrundlag.

 

Start gerne i god tid og få råd til studieboligen

Boligjagts-processen kan tage tid. Først skal der indhentes tilbud i diverse banker. Derefter skal boligmarkedet undersøges, så du kan finde den bolig, der passer til dine økonomi og behov. Det kan hurtigt tage nogle måneder. Det kan derfor være en god idé at starte i god tid for at sikre, at boligen er på plads, når man starter på studie.

Selvom man ikke allerede på nuværende tidspunkt står med en potentiel bolig, kan det være klogt at gå i banken med det samme. Herved kan du hurtigt få et overblik over, hvor meget du kan låne og til hvilken rente. Skulle du pludselig finde drømmeboligen, kan du med det samme gå i banken og hurtigt få lånet godkendt.

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke til andre. Påkrævede felter er markeret med *

Ønsker du at skifte bank?
Udfyld nedenstående formular og bliv ringet op af en Mybanker rådgiver - gratis.