Rentefald på andelsboliglån – hvor meget kan du spare?

rentefald på andelsboliglån

De seneste par år er renten på andelslån blevet mere fordelagtig for låntagerne. Der er sket et betydeligt rentefald på andelsboliglån – så meget at man i snit sparer 8.000 kr. om året som andelshaver. Det viser en undersøgelse lavet af Mybanker, der har taget udgangspunkt i 7.500 andelsboliglån, som bankerne har udstedt siden 2015.

 

For mange loyale kunder

Salget af andelsboliger går strygende, og der er højere konkurrence mellem bankerne om at få disse kunder. Det betyder blandt andet lavere renter for andelshavere.

Selvom der nu kan være mange penge at spare på andelsboliglån, er det dog ikke alle, der oplever besparelsen. Der er nemlig mange danskere, der er for loyale overfor deres bank – og går man kun i egen bank og tager imod første og bedste lån, vil man højst sandsynligt ikke få det bedst mulige lån. Husker man derudover ikke at undersøge markedet og genforhandle renten cirka hvert år, kan der også gå mange penge tabt.

 

Mange forbliver i samme bank

Hele 60% har været kunde i deres bank i mere end 10 år, ifølge en undersøgelse lavet af Mybanker. Samtidigt viser undersøgelsen også, at hele 43% overvejer at skifte bank.

Det kan altså betyde, at utrolig mange forbliver i deres bank blot fordi de altid har gjort det. Mange forbliver ligeledes, fordi de blindt stoler på banken og regner med, at man per automatik får den bedste rente. Ikke alle er dog klar over, at et tilbud fra banken ikke nødvendigvis er det lavest mulige.

Tallene fra undersøgelsen viser, at mange tænker på at skifte bank – så hvorfor ikke gøre det? Nogle tror det er dyrt og besværligt at skifte bank. Andre ved ikke, hvor meget der reelt kan spares. Bankskifte er dog ikke besværligt eller dyrt, da den nye bank tager sig af det praktiske. Derudover viser undersøgelsen som nævnt at utrolig mange penge kan spares hvert år.

Det kan også være svært at finde ud af, hvilken bank man så skal skifte til. Hvilken bank der er bedst er nemlig individuelt. Det er derfor vigtigt at finde ud af, hvad man prioriterer højest – en lokal filial, billigste andelsboliglån, personlig rådgivning eller noget helt fjerde.

 

Spil bankerne ud mod hinanden og spar

Der er god grund til at spille bankerne ud mod hinanden. Man skal ikke nøjes med det første tilbud man får. I stedet skal man forhøre sig hos andre banker og se, om de kan tilbyde en bedre rente end den foregående bank. Mange oplever her, at en anden bank vil kunne tilbyde en betydelig lavere rente. I sidste ende kan det dreje sig om rigtig mange penge. Penge der i stedet kan bruges på at forsøde hverdagen.

 

Boligens placering har betydning for renten

Selvom renten på landsplan generelt er faldet, er der nogle landsdele, der sparer mere end andre.

De billigste andelsboliglån tilbydes i København. Her tilbød bankerne i 2015 en gennemsnitlig rente på 3,8 procent. I august i år var gennemsnittet af den tilbudte rente faldet til godt 2,9 procent. På bare 3 år er det altså blevet næsten 9.000 kroner billigere om året at låne 1 million kroner til en andelsbolig.

Det betyder bestemt ikke, at det ikke er muligt at få billigere lån udenfor København – tværtimod. På landsplan er gennemsnittet faldet en del.

»Vi kan se, at den rente, bankerne tilbyder vores kunder, er faldet over en længere periode. Derfor kan det være en god idé for andelsboligejere at genforhandle lånet eller om nødvendigt skifte bank«, siger Ulrik Marschall, privatøkonomisk ekspert hos Mybanker.

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke til andre. Påkrævede felter er markeret med *