Sådan får du mest ud af din SU

Få mest ud af din SU

Der er mange gode råd til, hvordan du kan få mest ud af din SU. Nogle af rådene fra eksperterne er eksempelvis at udarbejde en madplan, prioritere cyklen og få et overblik over udgifterne til din bank – hurtigt og nemt kan der være penge at spare.

Har du ikke et studiejob ved siden af den udbetalte SU, kan det godt være svært at leve for omkring 6000 kroner per måned før skat, som SU-satsen for en udeboende studerende på en videregående uddannelse er.

Men det beløb kan snildt holde længere end du tror, hvis du får sat dig ned og skaber et økonomisk overblik. Du vil hurtigt indse, at det er råd til både at få tag over hovedet, god mad og sjov i fritiden med din SU-sats, uden du behøver gå for lud og koldt vand.

Det siger seniorøkonom i Forbrugerrådet TÆNK, Morten Bruun Pedersen.

 

Udarbejd et budget og prioriter vigtige forsikringer

”Det er først og fremmest vigtigt at lægge et budget. Det behøver ikke være fancy, men sørg for at sætte penge af til husleje og forsikringer. Har du ikke forsikringerne i orden, er du på herrens mark, når du ikke længere er dækket af dine forældres,” siger han.

Samtidigt forklarer Morten Bruun Pedersen, at det vigtigt at forholde sig kritisk til sine udgifter. Især udgifter til mad kan hurtigt vokse sig store uden grund. Det er derfor først og fremmest en god idé at få et overblik over, hvor mange penge, du bruger i supermarkedet og på hvad. Mange får sig en stor overraskelse over, hvor meget de bruger på madvarer og diverse køb i supermarkedet, og det er ofte et punkt i ens udgifter, der kan skæres på.

”Man kan spare rigtig mange penge på mad. Lav mad med vennerne, så kan I dele omkostningerne. Smid ikke mad ud, køb kun ind én eller få gange om ugen – gerne efter en madplan. Så køber du sjældnere for meget,” siger han.

 

Kvit impulskøb og de dyre abonnementer

Har du til vane at købe unødvendige ting, du pludselig kommer forbi og bliver fristet af? Så er du bestemt ikke den eneste. Dertil kommer de mange abonnementer, der findes, som hurtigt kan tære på budgettet. Både impulskøb og abonnementer er dyre. Skær dem fra, du alligevel ikke bruger, eller som kun en gang i mellem rent faktisk bliver brugt.

”Betaler du til tjenester, du ikke bruger alligevel, f.eks. til en streamingtjeneste eller et fitnesscenter? Jeg plejer også at sige, at selv om man ikke går i fitnesscenter, kan man godt komme i form alligevel,” siger Morten Bruun Pedersen.

”Bor du i en storby, så tag cyklen,” siger han.

Så kommer du både i god form, får ny energi og ikke mindst en sjovere kontoudtog. Tre ting som du med sikkerhed vil sætte pris på. Der er mange måder, hvorpå du kan få mest ud af din SU, hvis du bare tænker dig om en ekstra gang, før du bruger dine penge.

 

Spar penge på banken

Når det kommer til dine bankudgifter, kan der også være mange penge at spare. Eksempelvis opkræver nogle banker gebyr for at bruge deres netbank, mens andre ikke gør. Der er også forskel på, hvad det koster at veksle penge til ferien eller at hæve pengene i udlandet. Ting, der kan virke som små beløb i momentet, men som nemt kan løbe op.

”Selv om mange studerende ikke har så store bankforretninger, kan der stadig være penge at spare på det område. Man kan bruge Mybanker til at få et overblik,” siger Morten Bruun Pedersen.

Her kan du nemt få tre uforpligtende tilbud om bankskifte og se, om du kan spare penge på at skifte bank – brugerne af Skift Bank tjenesten sparer op til 30% på renter.

Det behøver ikke være besværligt at skifte bank, som mange ellers tro. Du kan nemt skifte bank online. Det kan være, hvis du finder frem til den billigste bank for netop dig, eller hvis du i forbindelse med et boliglån for unge skal skifte til en bank, der er villig til at låne til dig som studerende.

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke til andre. Påkrævede felter er markeret med *