Sådan kreditvurderer banken dig

forsød hverdagen ved at skifte bank

Når banken skal låne dig penge, følger der en hvis risiko med. Der er nemlig ikke 100% garanti for, at de får deres penge igen. Banken prøver derfor at mindske risikoen for dette ved at udarbejde en kreditvurdering af dig. Her bliver din økonomi undersøgt, og det bliver vurderet, hvorvidt din økonomi er stærk og sund nok til, at der kan oprettes et lån.

 

Sådan kreditvurderer banken dig

Indsamler du flere tilbud fra banker for at sammenligne renter, er der også stor sandsynlighed for, at renterne, du får tilbudt, er forskellige. Og har du fået et tilbud fra en bank i forbindelse med et banklån, er det langt fra sikkert, at renten er den samme, som hvad en af dine bekendte ville få tilbudt i samme bank.

Men hvorfor?

Det skyldes, at rentesatsen varierer fra person til person og fra bank til bank.

 

Bankerne laver en individuel kreditvurdering af den potentielle kunde, der ønsker et lån. Kreditvurdering sker ud fra flere forskellige faktorer, der alle påvirker låntagers mulighed for at betale tilbage – herunder:

 • Faste udgifter
 • Rådighedsbeløb
 • Indkomst
 • Alder
 • Uddannelsesniveau
 • Geografisk placering

 

Faste udgifter

En væsentlig faktor, når en kreditvurdering skal udarbejdes, er dine faste udgifter idet banken skal sikre sig, at du tjener mere, end du bruger. Der skal være penge til dine nuværende udgifter men også de ekstra udgifter i form af afdrag og renter, der kommer i forbindelse med lånet. Jo bedre din økonomiske situation er, jo bedre vilkår kan du få hos banken.

 

Rådighedsbeløb

En anden vigtig faktor er dit rådighedsbeløb. Beløbet findes ved at fratrække dine faste udgifter fra din indkomst. Dette beløb har også indflydelse på den endelige rentesats, du får tilbudt. Jo højere et rådighedsbeløb du har om måneden, jo lavere en rentesats kan du forvente. Grunden til dette er, at du med en højere rådighedsbeløb har mulighed for at afbetale mere på dit lån, og banken tager derfor en mindre risiko ved at give dig et lån.

 

Indkomst

Din indkomst er også en indikator for, hvordan din økonomi er og vægter også højt hos banken. Med en højere løn, er der større sandsynlighed for, at du har råd til at betale lånet tilbage, og derfor kan en lavere renteprocent opnås.

 

Alder

Ofte vil ens renteprocent være højere, hvis man af ung af to grunde – som ung er mange ikke nået op på samme lønforhold, som ældre har, samtidigt med at statistikker siger, at unge er dårlige til at tilbagebetale.

 

Uddannelsesniveau

Låntagers uddannelsesniveau påvirker også den endelige rentesats. Har du en god uddannelse, har du mulighed for at få et godt job og opnå en fornuftig lån. I tilfælde af arbejdsløshed har du samtidigt større mulighed for at få et job.

 

Geografiske placering

Hvor henne i landet, du er bosat, har også indflydelse på din rente. Bor du eksempelvis i en velhavende kommune, er der større sandsynlighed for at få en lav rente. Læs mere omkring sammenhængen mellem geografisk placering og rentesats her.

 

Forbedrer din kreditvurdering

Det er ikke sikkert, at du har den bedste kreditvurdering. Der er dog stadig mulig

 • Optimer dit rådighedsbeløb. Rigtig mange danskere har mulighed for at optimere deres rådighedsbeløb ved at tjekke udgifter som forsikringer, mobil, internet mm. Og herved finde frem til en billigere løsning end deres nuværende.
  Der kan være mange penge at hente, hvis man sikrer, at man kun betaler for de nødvendige udgifter. Dertil kan det godt betale sig at undersøge, om man kan finde det billigere andetsteds.
 • Afvikl eventuel forbrugsgæld med det samme.
 • Undgå at have overtræk, da antallet af dage, du har overtræk i sidste ende kan påvirke din kreditvurdering.
 • Hav overblik over dine faste udgifter.

Kreditvurdering – ikke kun for bankens skyld

Mange tror kreditvurdering kun sker for bankens egen skyld. En kreditvurdering er dog også til fordel for dig selv. Herved sikrer du i højere grad, at du indgår i et lån, som du har mulighed for at betale tilbage. Det kan ellers komme til at koste dig dyrt og sætte dig i en skidt position, hvis du ender med at for dyrt lån i forhold til din økonomiske situation (som mange kommer ud for med dyre kviklån.)

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke til andre. Påkrævede felter er markeret med *