Skift bank: Sådan udregner du dit rådighedsbeløb

rådighedsbeløb

Når man skal skifte bank og ønsker at skifte i forbindelse med et boligkøb, vil den nye bank kreditvurdere dig. Det kræver bl.a. at banken ser på dit eller jeres rådighedsbeløb for at kunne lave en samlet kreditvurdering, der består af en række faktorer.

Rådighedsbeløbet kan være mindre, hvis du bor alene

Rådighedsbeløbet kan reelt set være billigere fordi man ikke har en at dele udgifterne med. Dette være sig el, varme, vand og licens. På den anden side kan man dog også have et højere forbrug, hvis man er et par, og begge faktorer spiller med når banken kigger på det samlede billede for lige netop din / jeres økonomi.

Par får lov til at købe en dyrere bolig

Det er som udgangspunkt husstandens indkomst og udgifter, der udgør grundlaget for hvor meget du kan låne til. Ikke om man er single eller samlevende – men i langt de fleste tilfælde vil et par oftest have en større indkomst end singlen og dermed vil de også i langt de fleste tilfælde, kunne låne mere til bolig.

 

Minimums rådighedsbeløb

FamiliekonstellationRådighedsbeløb
1 voksen / single5.000 kr.
2 voksne / Par8.500 kr.
Hjemmeboende barn pr. styk+2.500 kr.

Andre regneeksempler:

Rådighedsbeløb for en familie med 2 voksne og 2 børn

For et par bør rådighedsbeløbet minimum være 8.500 kr. og +2.500 kr. for det første barn og +2.000 kr. for andet barn. Det giver et samlet minimumsrådighedsbeløb på 13.000 kr. Enkelte anbefaler et minimumsrådighedsbeløb på 15.500 kr.

 

Rådighedsbeløb enlig med 1 barn

For 1 voksen er det 5.000 kr. og +2.500 kr. pr. barn. Det giver et samlet rådighedsbeløb for en enlig på 7.500 kr.

 

Rådgihedsbeløb for 2 voksne og ingen børn

8.500 kr. er minimumsrådighedsbeløb.

Når du kender dit og din husstands samlede rådighedsbeløb, kan næste skridt være at finde ud af hvor meget i kan låne til bolig. Det kan du læse mere om i vores artikel her om “Hvor meget kan jeg låne?”

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke til andre. Påkrævede felter er markeret med *