Tjekliste for førstegangskøbere

tjekliste for førstegangskøbere

Hver eneste måned leder førstegangskøbere efter deres drømmebolig for efterfølgende underskrive skødet. De ser frem til endelig at kunne kalde boligen for deres. Men inden man som køber når til denne fase, er der en række praktiske ting undervejs, der er vigtige at få tjek på. Her kommer derfor en vigtig tjekliste for førstegangskøbere. Så kan dit første boligkøb foregår så smertefrit som muligt.

 

  1. ’Hvor meget kan jeg købe en bolig for?’

Et af de første punkter på tjeklisten er at finde ud af, hvor meget du kan låne for. Har du først undersøgt og fået svar på dette, kan du lede langt mere præcist efter en bolig. Samtidigt kan du undgå at forelske dig i et hus eller en lejlighed, som du ikke har råd til.

Du kan i banken få et såkaldt lånebevis, hvor der står, hvad banken har kreditvurderet dig til i forhold til køb af bolig. Når lånebeviset udarbejdes, kigger banken blandt andet på dit rådighedsbeløb. Det er det beløb, du har tilbage på din bankkonto, når alle faste udgifter er betalt. Derfor er det en god idé at have et overblik over dit månedlige rådighedsbeløb. Herved kan banken se, om du har råd til at låne til en bolig. Ligeledes er det fornuftigt at lave et budget, hvor dine indtægter samt udgifter bliver listet.

Der er nogle tommelfingerregler, du kan følge, hvis du vil have en indikator omkring, hvad du kan købe bolig for. For at få et præcist svar skal du snakke med en bankrådgiver, der vil kunne hjælpe dig.

 

  1. Husk at tjekke markedet grundigt

Når du har styr på, hvad du har råd til at købe for, er det tid til at undersøge boligmarkedet. På forhånd kan du lave en liste i forhold til ønske omkring beliggenhed, pris samt boligtype – og hvad du prioritere højest. Det er sjældent man kan få alt på ønskelisten. Det er derfor vigtigt at gøre op med sig selv, hvad man lægger mest vægt på. Derudover skal du også gøre dig overvejelser om, hvor længe du har tænkt dig at bo i den pågældende bolig samt hvor meget vedligeholdelse, boligen kræver. Det vil gøre det nemmere at vurdere boligerne og finde den helt rette, der opfylder flest af dine behov.

 

  1. Gennemlæs de vigtige dokumenter

Der er mange dokumenter, der er vigtige at læse igennem, når du skal vurdere, om huset er et godt køb. Blandt andet er der tilstandsrapporten, der er lavet af en byggesagkyndig. Heri står boligens eventuelle fejl og mangler beskrevet, samt hvor graverende manglerne er. Dette er også gældende for el-installationsrapporten. Med tilstandsrapporten og el-installationsrapporten får du et godt overblik over, hvor meget vedligeholdelse boligen kræver. Du kan også se, om større ting skal ordnes i den nærmeste fremtid som eksempelvis udskiftning af taget. Sådanne ting er vigtige at forholde sig til, da det kan betyde meget store ekstraomkostninger. Det er ofte omkostninger, man ellers ikke have indregnet i sit budget, når boligen skulle købes.

 

  1. Vær ikke bange for at forhandle om prisen

Skulle tilstands- eller el-installationsrapporten afslører, at der er mangler på huset, som kræver udbedring, kan det være en god anledning til at forhandle om husets pris. Et afslag i prisen er i sådanne situationer ikke unormale, så du som køber ikke står alene med udbedringen af de pågældende mangler rent økonomisk.

 

  1. Få styr på lånet

Der er mange faktorer, du som førstegangskøber skal forholde dig til. Er det hos realkreditinstituttet, i banken eller måske begge dele, at du skal låne penge til din nye bolig? Hvilket lån er billigst i længden? Og hvordan reagerer privatøkonomien på udsving i renten, finansiel krise eller noget helt tredje?

Mange boligkøbere drager fordele af at indhente flere forskellige lånetilbud grundet de store forskellige på renter og ÅOP (årlige omkostninger i procent) alt efter hvilken bank, du har at gøre med. Via Mybankers Skift bank-tjeneste kan du her nemt indhente op til tre tilbud på lån til dit boligkøb – ganske gratis og uforpligtende.

”Der er hård konkurrence om at skaffe nye kunder for tiden, og det giver muligheder for bankkunderne. Er du på udkig efter ny bolig vil det derfor være en god idé at få spillet et par banker ud imod hinanden – det øger chancen for at du kan finansiere boligen billigst muligt”, udtaler Peter Jensen, kommunikationschef i Mybanker.

 

Ønsker du at blive endnu klogere, når det kommer til dit boligkøb, så kan du blandt andet læse nedenstående artikler:

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke til andre. Påkrævede felter er markeret med *

Ønsker du at skifte bank?
Udfyld nedenstående formular og bliv ringet op af en Mybanker rådgiver - gratis.

Kategorier