1. Send et udbud afsted

Udfyld formularen på Mybanker.dk

2. Læn dig tilbage

Sammenlign bankernes priser og renter

3. Vælg din nye bank

8 ud af 10, der får tilbud, kan opnå besparelser ved at skifte bank

Guide: Sådan undgår du kæmpe gæld ved køb af andelsbolig

Sådan undgår du kæmpe gæld ved køb af andelsbolig

Hvilke muligheder er der, når du skal låne penge til en andelsbolig, og hvordan fastsættes prisen på boligen? Her er en trin-for-trin guide til dig, der skal til at gennemgå et køb af andelsbolig.

Mange vælger – især i storbyer som København – at købe en andelsbolig, når den såkaldte boligjagt begynder. En andelsbolig er en lejlighed eller et hus i en andelsforening, som du har brugsret over, da du ejer en anpart af foreningen som andelshaver. Købs- og ejerforholdene er altså forskellige fra andelsboliger og ejerboliger. Ved ejerboliger køber du og ejer boligen i stedet, hvilket betyder, at du er uafhængig af en forening.

At købe en andelsbolig har mange fordele. Dels fordi det er en forholdsvis billig boform, dels på grund af fællesskabet i andelsforeninger oftest er rigtig godt med et velfungerende beboerdemokrati, hvor vigtige beslutninger træffes i fællesskab. Overvejer du et køb af en andelsbolig og skal til at skrive under på købsaftalen, er der en række punkter, der er vigtige, at du er opmærksom på.

Råd nummer 1: Husk at se på andelskronen

Andelsboliger er underlagt en maksimalpris. Reglerne for prisfastsættelse af andelsboliger fremgår af andelsboliglovens § 5. Når boligens makspris skal findes, skal du kigge på andelskronen. Andelskronen angiver det beløb, det maksimalt må koste at købe et andelsbevis i den pågældende andelsboligforening.

Følgende formel forklarer andelskronen:

(ejendommens værdi + øvrige aktiver – foreningens gæld) / oprindelige indskud for alle andelshavere = andelskronen

Det er ekstremt vigtigt, at du kender andelskronen på den pågældende andelsbolig. Betaler du mere end den maksimale pris, betragtes det nemlig som penge under bordet, hvilket hører under sort økonomi, som er strafbart.

Råd nummer 2: Få et overblik over foreningens økonomi

At kendte til foreningens økonomi er vigtigt, når du skal vurdere, om en andelsbolig er et køb værd, uanset om du er førstegangskøber eller rutineret, når det kommer til boligmarkedet. Du skal blandt andet undersøge, hvordan foreningen er finansieret – er det med et fastforrentet låne eller et variabelt lån? Lige nu er vi i et lavrentemiljø, men et variabelt lån kan blive en del dyrere, når renten igen begynder at stige.

Har foreningen tegnet et renteswap-lån – altså et lån, hvor en lav variabel rente er udskiftet med en fast højere rente, er det også noget, du skal være opmærksom på som køber. Denne form for aftaler er typisk indgået i tiden op til finanskrisen, hvor optimismen var stor. Man havde på daværende tidspunkt en stor tiltro til, at både renten og boligpriser ville stige. Dog viste det modsatte sig at være tilfældet. Nogle foreninger kan have tilføjet en rentetrappe til deres lån, hvor renten er lav de første år af foreningens levetid, hvor den efterfølgende stiger og dermed presser den økonomisk trængte forening yderligere.

”Grundlæggende er der to ting, man skal være opmærksom på, når man vurderer en andelsbolig – nemlig balancesiden og resultatopgørelsen, altså hvordan boligafgiften er sammensat. Som forening kan man nemlig slanke sig ned i afgift ved for eksempel at vælge et variabelt lån og samtidig have et nyerhvervet cashflow. Men det er noget, du som køber kommer til at betale for i fremtiden,” fortæller Tejs Carstensen, økonom og uvildig andelsboligrådgiver hos Konvestor.

Derudover skal du som potentiel køber være meget opmærksom på, om foreningen har optaget afdragsfri lån – det kan nemlig vise sig at blive en dyr fornøjelse senere hen.

”Man skal sørge for at undersøge, hvad det afdragsfri lån kommer til at koste foreningen at betale af på i den kommende tid. Det kan for eksempel være en situation, hvor foreningen har finansieret et nyt tag med et tiårigt afdragsfrit lån, som fremtidige beboere kommer til at betale for, fordi de ved køb af en lejlighed i foreningen overtager lånet. Hvis der foreligger sådanne afdragsfrie lån, skal du som køber forhandle om et nedslag i prisen på boligen – ellers svarer det til en bar, hvor den første, der går ind, bestiller en øl, og den sidste, der går ud, betaler regningen,” understreger Tejs Carstensen.

Råd nummer 3: Spørg til foreningens økonomistyring

Det er altid gavnligt t at læse foreningens regnskaber igennem, for derved at se foreningens økonomiske dispositioner de seneste par år.  Undersøg ved samme lejlighed om foreningen har god økonomistyring i form af et vedligeholdelsesbudget.

Hvis der er lagt en plan for, hvordan bygningen skal vedligeholdes – og hvis planen vel og mærke bliver fulgt – kan det betyde markante besparelser på sigt, da man undgår et regulært udgiftsboom, der skyldes dårlig vedligeholdelse. Godt vedligeholdte bygninger har desuden generelt en højere værdi, hvilket kommer dig til gode som andelshaver. Er bygningen derimod dårligt vedligeholdt, er der risiko for, at andelskronen falder.

Råd nummer 4: Undersøg om der er tinglyst pant i boligen

Som udgangspunkt skal boligen være gældfri for at kunne sælges. Siden 2005 har det været muligt at optage lån, hvor man stiller pant i sin andelsbolig. Hvis der er tinglyst pant i boligen, fremgår det af Andelsboligbogen. Er der tinglyst pant i boligen, kan du risikere, at der alligevel ikke kan laves et andelsbevis.

Råd nummer 5: Indhent flere lånetilbud

Modsat en ejerbolig, som kan finansieres med et realkreditlån og evt. et banklån, kan køb af andelsbolig ikke finansieres med et realkreditlån.

Her skal du altså være omhyggelig med at indhente lånetilbud fra bankerne, så du sikres det bedst mulige lån til den mest fordelagtige rente. Du kan indhente tilbud på andelsboliglån via vores Skift bank tjeneste, hvor 8 ud af 10 brugere bliver tilbudt en lavere rente end hvad deres egen bank kan tilbyde. Derudover kan du også hurtigt og nemt få et overblik over de billigste andelsboliglån her.

 

Skriv en kommentar

Din e-mail adresse vises ikke til andre. Påkrævede felter er markeret med *

Kategorier